Energetikai- és hulladékhasznosítási anyagmérnök

Az energetika, a környezetvédelem és a hulladékgazdálkodás az élet és ipar minden területén ott van, és hosszútávon az érdeklődés középpontjában lesz.

Miskolci Egyetem

Energia- és Minőségügyi Intézet

Fókuszterületek

Energiahordozók, energiatermelés- és gazdálkodás

Mindennapi életünk elképzelhetetlen a modern energiatermelési- és felhasználási formák nélkül. Nézzünk körbe magunk körül: a számítógép és telefon – amit éppen használunk – gyártása és működtetése energia nélkül megvalósíthatatlan. A közlekedési eszközök (autó, busz, villamos, vonat) – amelyekkel utazunk – folyamatos energiaellátást igényelnek. Amikor este olvasunk, vagy főzünk – villamosenergiát használunk. Ezek természetesnek tűnhetnek, azonban világunk változóban van. A hagyományos energiahordozók, amelyből energiát nyerünk ki (földgáz, kőolaj alapú üzemanyagok, stb.) és ellátási rendszerei fejlesztést és helyettesítést igényelnek, amely előtérbe helyezi az alternatívák keresését és az innovatív megoldásokat. Fő kérdéseink a fókuszterületen, hogy miből és hogyan nyerünk energiát, és hogyan optimalizáljuk az energiafelhasználásunkat. Elsősorban megújuló energiahordozókra és alternatív megoldásokra fókuszálunk.


Ipari hőfejlesztő és hőkezelő berendezések


Környezetvédelem, klímaváltozás

Napjaink egyik legsürgetőbb globális problémája a klímaváltozás, amelynek növekedési ütemét a saját bőrünkön érezhetjük. Egyre forróbb nyári napok? Egyre több és nagyobb jégesők, viharok? A sarki jég olvadása és állatfajok eltűnése? A probléma komplexitása, hogy csak közvetetten van hatással az életünkre, így nehezebben lehet felismerni a fenyegetést. A klímaváltozás ütemének növekedésében egyértelműen szerepet játszanak az emberi tevékenységek. Minden autóval/busszal megtett kilóméter, minden gáztűzhelyen megfőzött étel, minden kandallóban elégetett fadarab növeli az üvegházhatású gázok arányát a légtérben, nem beszélve az egyéb környezetszennyezésről. Mivel megválni nem tudunk tőlünk, alternatív megoldásokat kell keresnünk.

A környezetvédelem példátlan figyelmet kap az elmúlt években, ennek csak a növekedése várható. Az elmúlt évtizedekben létrejött szennyezések (levegő, víz, talaj) és a kialakult hulladékhegyek megszűntetése, kezelése több ponton is kapcsolódik az energetikához. Az energetikai anyagmérnök egyedisége, hogy az anyagokra fókuszálva keresi a megoldásokat a környezetvédelmi és energiaellátási problámákra. Így kerül előtérbe a hulladékok elgázosítása, pirolízise, az energiatermelés során kapott maradékok továbbhasznosítása, azokból nyersanyagok kinyerése, valamint az energiatermelést kiemelten érintő szennyezőanyagkibocsátás (CO, NOx, szállópor) és CO2 csökkentése.


Hulladékból energia

A hulladékgazdálkodás globális méretekben is aggasztó helyzetben van. Hosszú évek óta halmozunk fel bolygónkon olyan mennyiségű szemetet, amelynek kezelésére rövid időn belül megoldást kell találnunk. A szelektív hulladékgyűjtési irányok lehetővé tették, hogy a hulladékból energia és nyersanyag kinyerésére irányuló technológiák fejlesztése elméleti szintről gyakorlati alkalmazások szintjére lépjen. Az ipar minden területén keletkezik melléktermék, hulladék, nekünk pedig mindent meg kell tennünk, hogy az ne a hulladéklerakóban végezze, és további környezetszennyezést ne okozzon. Ilyen al-fókiuszterületek lehetnek a hulladékból üzemanaggyártás és értékes fém (arany, platina, stb.) kinyerés.


A természet körforgásában nem létezik sem győzelem, sem vereség. Csak a mozgás létezik.

Paulo Coelho, író, az ENSZ békenagykövete


További információkért keresd az oldal üzemeltetőit vagy vedd fel a kapcsolatot velünk az intézeten keresztül!