Úgy néz ki, megtalálták a megoldást az olcsó napelemek gyártásának Achilles-sarkára

Brit és japán kutatók a napelemkészítéshez használt olcsó alternatívát, a perovszkitot vizsgálták, hogy megértsék: mik azok a problémák, amik kijavításával növelhető ezek tartóssága.

A napelemgyártáshoz használt anyagok újszerű felhasználása javíthatja a panelek tartósságát, amiket így a korábbiaknál sokkal hosszabb időn át lehetne használni – mutatott rá egy brit és japán szakértőkből álló tudóscsapat. Szerintük jelentős áttörésről van szó, ami elvezethet a tartós(abb) fotovoltaika irányába.

A Cambridge-i Egyetem közleménye felidézi, a napenergia bőséges kihasználása az egyik leghatékonyabb megoldás arra, hogy az országok kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagoktól. A napelemek (méretarányos) előállításához azonban speciális berendezések szükségesek, melyek komoly költségekkel járnak. Ez pedig a napelemek magas árában is tükröződik, ami sok esetben nehezíti a megújuló energiára való áttérést.

Bővebb információ: https://hvg.hu/tudomany/20220531_napelem_perovszkit_napenergia_tudosok?fbclid=IwAR0FDvE83tj-btBhPoUdoQ4PsKRQj8-b4t9Za-uJLetpGy8yaa3PFH_ylsc, https://www.nature.com/articles/s41586-022-04872-1, https://www.science.org/doi/10.1126/science.abl4890