Laboron kívül, közönséges napelemmel kombinálva működött a mesterséges fotoszintézis egy új katalizátornak köszönhetően

A fotoszintézis remek dolog, hiszen vízből és napfényből lehet a segítségével tiszta energiát nyerni, miközben még CO2-t is kivonunk a légkörből.

Ennek megfelelően a mesterséges fotoszintézist, tehát azt, hogy a növények ezen jellegzetes folyamatát leutánozzuk, és ha lehet még hatékonyabbá is tegyük, már a hetvenes évek óta kutatják. Természetesen most hogy a legnagyobb globális kihívás már mindenki számára egyre egyértelműbben a klímakatasztrófa, ezek a kutatások kifejezetten az érdeklődés homlokterébe kerültek, olyannyira, hogy 2020-ban jelentette be az USA Energiaügyi Minisztériuma (U.S. Department of Energy), hogy 100 millió dollárt osztana szét a mesterséges fotoszintézissel kapcsolatos kutatásokra.

Jelenleg a rendelkezésünkre álló technológiák közül a fotovoltaikus technológia áll a legközelebb a mesterséges fotoszintézishez, és ez az elsőre talán ismeretlen szókapcsolat voltaképp a napelemeket jelenti, melyek segítségével a napfényből áramot állítunk elő. Ez természetesen hasznos dolog, de a tényleges fotoszintézissel összevetve híresen nem túl hatékony: ily módon a napból érkező energia körülbelül 20 százaléka alakítható át, míg a fotoszintézis esetén a napból érkező energia körülbelül 60 százaléka kerül kémiai energia formájában eltárolásra a megfelelő biomolekulákban.

A teljes cikk itt olvasható: https://raketa.hu/laboron-kivul-kozonseges-napelemmel-kombinalva-mukodott-a-mesterseges-fotoszintezis-egy-uj-katalizatornak-koszonhetoen